Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy 2017. október 12-14. között a Hotel Merops**** Mészárosban láthattuk vendégül a visegrádi államok elnökeit. Örülünk, hogy hotelünk, éttermünk és borházunk szolgáltatásaival messzemenően meg voltak elégedve neves vendégeink. Ez nem csak számunkra óriási elismerés, hanem a szekszárdi borvidéknek és az itt élőknek is, hiszen az államfők a V4 országaiba is magukkal viszik a jó hírünket.

Büszkeséggel tölt el a tudat minket, hogy városunk, Szekszárd egy olyan különleges nemzetközi esemény színhelye lehetett, mint a V4 csúcstalálkozó. Nem titok, hogy mint annyi minden más, ez is – részben – a szekszárdi bornak köszönhető.

v4

Fotó: Mártonfai Dénes

Miért választották Szekszárdot csúcstalálkozójuk helyszínéül a visegrádi országok államfői?

Mi szekszárdiak sejtjük, hogy ebben a döntésben bizony a bornak is szerepe lehet. Mert a szekszárdi borvidék egyedi és utánozhatatlanul vonzó.

Mert 2016-ban is innen került ki az Év Borásza.  Amikor pedig február elején Mészáros Pál ünnepélyes keretek között átvette Az Év Bortermelőjének járó díjat, egy asztalnál ült Áder János köztársasági elnökkel. Az asztal körüli beszélgetés során kiderült, hogy a köztársasági elnök meglehetősen kedveli a szekszárdi bort és tervbe vette, hogy felkeresi majd Szekszárdon a Mészáros Borházat.

Rendkívül nagy öröm számunkra, hogy köztársasági elnökünk a V4-ek csúcstalálkozójának helyszínéül választotta Szekszárdot és a delegáció tagjait (Milos Zeman cseh, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és Andrej Kiska szlovák elnököt) szállodánkban, a Hotel Merops**** Mészárosban láthattuk vendégül.

Fotó: Mártonfai Dénes

Milyen programok keretében ismerték meg a szekszárdi borvidéket?

Az államfők kóstoltak bort a Mészáros Borház mintegy kétszáz éves pincéjében, jártak a decsi szőlőhegyen a Takler Borbirtokon és ellátogattak a Bodri Pincészetbe is, ahol részt vettek a szüreten, majd az öt szekszárdi „Év Bortermelője” cím birtokosa (Dúzsi Tamás, Mészáros Pál, Takler Ferenc, Vesztergombi Ferenc, Vida Péter) tartott borkóstolót. A borok mellé szüreti ételeket, vadpörköltet, töltött káposztát és rétest kínáltak a vendégeknek.

v4

A Hotel Meropsban a Mészáros borok mellé hazánkra jellemző fogásokat kóstolhattak az államfők, így a reggeliző asztalra mangalica termékek és helyi sajtválogatás is került, ebédre pedig többek között szarvasgulyást és fogast szolgáltak fel.

Természetesen nem engedtük el neves vendégeinket szekszárdi borok nélkül. Az öt szekszárdi, „Év Bortermelőjének” választott borász egy-egy palack borral ajándékozta meg az államfőket.

Miről tárgyaltak a V4-ek Szekszárdon?

Az államfők sikeresen tárgyaltak az információs technológiával, biztonságpolitikával illetve a körforgásos gazdasággal kapcsolatos együttműködés lehetőségeiről.