A szekszárdi borvidék ismét előrukkolt valami újjal. Ezúttal a kékfrankos kerül terítékre a disznótoros mellé. A téli hidegben ez nagyon jól esik a túrázóknak.

2018. február 10-én, szombaton, 11-18 óráig, első évben kerül megrendezésre a Kékfrankos Toros Bortúra Szekszárdon. A gyalogos túra 3 pincészetet érint, de mindegyik pince vendégül lát egy szekszárdi „Év borásza” pincészetet és egy „kis” pincét is, így összesen 9 pincészet borait kóstolhatják meg a túrázók. És persze a kékfrankos borok mellé disznóságok is járnak. A Bodri Pincészet disznópörköltet, a Takler Borbirtok sült hurkát, kolbászt és a Fritz Pincészet töltött káposztát kínál.

A Mészáros Borház kékfrankos borait a Fritz Pincészetben kóstolhatják meg a túrán résztvevők. A Bodzási Kékfrankos és a Kékfrankos Classic borainkkal készülünk.

A Kékfrankos Classic

A Kékfrankos Classic a Kékfrankos a Kárpát-medencében őshonos fajta. Erre a Kékfrankosra jellemző, hogy szép egyensúlyban vannak a savak és a beltartalmi értékek, a fahordós érlelés diszkrét, háttérben marad. Az egészséges, érett szőlőt válogatott (terméskorlátozott) tőkékről szedjük. Egy hosszú ízű, komoly bor, amely egyszersmind jól iható is. Fűszeressége miatt igen jól társul mindenféle ételekhez.

A Bodzási Kékfrankos

Nevét a Bodzási Dűlőről kapta, amely Szekszárd egyik legszebb déli dűlője. Készítése során kettős válogatást alkalmazunk egyszer egy fürtválogatást, majd a szőlőszemeket válogatjuk, csak teljesen egészséges szőlőszemek kerülnek az erjesztőbe. Sötét rubinvörös szín, illatában aszalt szilva, szilvalekvár. Szájban száraz, kifogástalan egyensúly, komplex ízhatású bor, melyet aszalt szilva, szeder íz díszit.

Reméljük, találkozunk majd a Kékfrankos Toros Túra során.

A szekszárdi borvidék jövőképének kikiáltott kékfrankos-kadarka-bikavér hármasból a kadarka (Iván-völgyi Kadarka túra) után tavaly a bikavér (Bikavér Borongoló), reményeik szerint pedig most a kékfrankos is igazolni fogja az elvárásokat.

 

A rendezvényre a jegyek korlátozott számban kaphatók, melyeket elővételben 500 borturista vásárolhat meg! Ha nem szeretnél lemaradni az év legújabb boros programjáról, biztosítsd be a helyed. Vásárold meg a jegyedet még ma!

Részletes programok megtalálhatóak a Kékfrankos Toros honlapján: https://kekfrankostoros.hu/kekfrankos-toros-bortura/, illetve a Facebook oldalán: https://www.facebook.com/kekfrankostoros/.